ЕЙ И ЕС България – поддържаме светлината по време на кризата с COVID-19

14.04.2020

Да служим на общностите, в които работим, винаги е било основен приоритет за ЕЙ И ЕС. Откакто оперираме в България, активно си партнираме с националните и местните власти, за да реализираме проекти, подобряващи качеството на живот на хората и подкрепящи образованието и модернизацията на здравната система и инфраструктурата. През последните години ЕЙ И ЕС инвестира над 14 милиона лева в проекти, ориентирани към местната общност, превръщайки се по този начин в най-големия донор в региона на Гълъбово.

Всеобхватният ефект на пандемията от COVID-19 поставя във фокуса на вниманието важността на основни услуги, които помагат да се осигури непрекъсваемост на дейности, които са от изключителна важност както за общественото здраве и сигурност, така и за икономиката и националната сигурност. Надеждните доставки на ток са сред тези услуги. Живеейки в 21-ви век, не можем да си представим нашето ежедневие без електричество – например, когато натискаме копчето, за да включим телевизора и осветлението в домовете си или когато затопляме вода за сутрешната ни напитка. Но даваме ли си сметка за инвестициите, ресурсите и огромното количество работа, които са вложени в това да има електричество за толкова много сфери от нашето ежедневие?

ЕЙ И ЕС, който е най-големият инвеститор в българския енергиен сектор през последните 30 години, е част от този толкова важен сектор от икономиката. Нашата мисия е да доставяме надеждна енергия – тя е и в основата на нашия ангажимент към българското общество. В трудните времена на предизвикателства, като това, което преживяваме сега, тази отговорност е още по-голяма. Непрекъснатото електроснабдяване гарантира, че болниците ще продължат да работят и лекарите ще продължат да спасяват човешки животи, че хората, работещи от домовете си ще продължат да дават своя принос за икономическия растеж и социалното благосъстояние. Осъзнавайки тази отговорност, ние сме винаги готови да отговорим на нуждите на нашите клиенти.

Тази готовност е резултат от внимателно планиране, като се започне с инвестицията от 1.3 милиарда евро в най-модерната централа в България и региона. Управляваме централата в съответствие с най-високите технически стандарти. Също така правим всичко възможно да имаме максимално големи запаси от въглища и материали, като в същото време наш приоритет е безопасността на нашите служители и доставчици. Тези усилия са очевидни повече от всякога сега – по време на кризата с коронавируса. Осигуряваме 10% от потребяваната в страната електроенергия всеки ден, всеки час. Нещо повече, в тези времена на криза задействахме нашия оперативен план за непрекъсваемост на производството, за да гарантираме, че нашите централи ще спомогнат да продължи да има светлина в България, като в същото време предприемаме активни мерки, за да гарантираме, че служителите ни ще са здрави и в безопасност. В момента всички административни дейности се реализират дистанционно от нашите служители, които са в своите домове. Въведохме и специални мерки за безопасност като периодично почистване, социална дистанция и ограничен достъп до нашите обекти за чувствителните дейности, които не могат да бъдат извършвани от разстояние.

Трудните времена са изпитание за човешкия характер и правят екипната работа по-важна от всякога. Бихме искали да изразим нашата благодарност и да отдадем почит на нашите смели колеги в енергийния сектор – от миньорите до администраторите, системните оператори и екипите за поддръжка на централите. Като поддържат правилното функциониране на всички системи и гарантират, че ще продължи да има ток, на свой ред те оказват подкрепа на всички граждани, включително и на тези от първа линия, които се борят да сложат край на пандемията и да спасяват животи.