СВЕТОВЕН ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА 2014

СВЕТОВЕН ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА 2014

Световния ден на околната среда е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН през 1972 г. Първото честване на 5 юни, като Световен ден за опазване на околната среда е през 1973 г. От тогава всяка година се отбелязва под егидата на различен град и с различна тема. Темата на 2013 г. беше „Мисли. Яж. Пести.“ – целта беше да се даде възможност на хората за информиран избор по отношение на храната, която използват и пилеят, за да се намали екологичното въздействие от производството на храна в световен мащаб.

Темата на Международния ден на околната среда за 2014 г. е в подкрепа на обявяването на 2014 г. от ООН за Международна година на малките островни, развиващи се страни, в контекста на климатичните промени. Целта е да се осъзнае значението на малките островни, развиващи се страни и на незабавната необходимост от защита на островите на фона на нарастващите за тях рискове и уязвимост, предимно в резултат на климатичните промени. Международният ден на околната среда ще е отлична  възможност да се заяви солидарност с островите. Темата на кампанията за 2014 г. е „Издигай своя глас, не морското равнище“.

„Планетата Земя е нашия общ остров, нека да обединим силите си, за да го защитим“ заяви Бан Ки-мун – Генерален секретар на ООН при обявяването на 2014-та за международна година на малките островни, развиващи се страни.

Всяка година, ЕЙ И ЕС България чества Световния ден на околната среда съвместно с отбелязването на ЕЙ И ЕС деня на безопасността. Наше убеждение е, че всеки в ЕЙ И ЕС извършва всекидневните си дейности „С МИСЪЛ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА, на работа, вкъщи и сред обществото“, което е и мотото на Корпорацията за Деня на околната среда за 2014.