„Siemens“ и ЕЙ И ЕС обединяват усилия, за да създадат „Fluence” – нова глобална компания за технологии за съхранение на енергия

18.07.2017
  • Fluence обединява обширната технологична експертиза, уникалния пазарен опит в съхранението на енергия и глобалните достижения на Siemens и ЕЙ И ЕС, за да предложи доказани и конкурентноспособни системи за съхранение на енергия за бързо трансформиращия се сектор.
  • Fluencе ще представи платформите за съхранение на енергия, Advancion и Siestorage, и ще продължи да разработва нови услуги и решения за съхранение, достигайки до потребители в повече от 160 държави.
  • Очаква се сделката да бъде сключена през четвъртото тримесечие на календарната 2017 година след получаване на регулторни одобрения.

Siemens und AES gründen Fluence, ein neues weltweit operierendes Unternehmen für Energiespeichertechnologien / Siemens and AES join forces to create Fluence, a new global energy storage technology companySiemens AG (“Siemens”) и The AES Corporation (NYSE: AES, “AES”) оповестиха споразумение за сформиране на нова глобална компания за технологии и услуги, свързани със съхранението на енергия, наречена Fluence. Съвместното начинание ще обедини десетгодишния индустриално значим опит на ЕЙ И ЕС в прилагането на решения за съхранение на енергия в седем държави, с натрупания повече от век от Siemens опит в управлението на енергийни технологии и глобалното търговско присъствие на компанията в повече от 160 страни. Новата компания ще обедини доказаните платформи за съхранение на енергия на ЕЙ И ЕС Advancion и на Siemens – Siestorage, като ще предостави и разширени услуги. Fluence ще предлага на потребителите по-широко разнообразие от опции, с които да посрещнат предизвикателствата на бързо променящата се обстановка в енергийния сектор. Фирмата ще позволи на клиентите по света по-добре да навигират фрагментирания и бързо разрастващ се сектор за съхранение на енергия и ще отговори на неотложните им нужди от различни по мащаб, предоставяйки гъвкави и конкурентноспособни решения за съхранение на енергия.

Siemens и ЕЙ И ЕС управляват заедно новата компания, като всяка от фирмите ще има 50-процентен дял в нея. Глобалният централен офис на Fluence ще бъде разположен във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ,       с допълнителни офиси, разположени в Ерланген, Германия и подбрани градове по света. Очаква се сделката да бъде сключена през четвъртото тримесечие на календарната 2017 година, след като премине през регулаторни и други одобрения.

Fluence ще работи независимо от фирмите-основателки, като комбинира устойчивите възможности и експертиза в решенията за съхранение на енергия чрез батерии на групата на Siemens с тези на ЕЙ И ЕС Energy Storage (съхранение на енергия). Navigant Research (компания, предлагаща анализи на глобалния пазар за чиста енергия. За повече подробности посетете https://www.navigantresearch.com/about-navigant-research) нарежда ЕЙ И ЕС и Siemens сред водещите доставчици на решения на съхранение на енергия по света. Заедно, двете фирми са въвели в експлоатация или получили 48 проекта, достигащи 463 MW за съхранение на енергия на базата на батерии в 13 страни, включително най-големия в света проект за съхранение на енергия на базата на литиево-йонни батерии, разположен близо до Сан Диего, Калифорния.

„С разрастването на пазара за съхранение на енергия, клиентите се сблъскват с предизвикателството да намерят доверен технологичен партньор с подходящо портфолио и сериозни познания в енергийния сектор. Fluence ще запълни тази огромна липса на пазара. С глобалните достижения на опитна международна търговска сила, както и водещата технологична платформа Siestorage на Siemens на разположение, Fluence ще бъде идеално подготвена да обслужва този много интересен пазар“, заяви Ралф Кристиан, главен изпълнителен директор на Отдел „Енергийно управление“ на Siemens.

Siemens und AES gründen Fluence, ein neues weltweit operierendes Unternehmen für Energiespeichertechnologien / Siemens and AES join forces to create Fluence, a new global energy storage technology company„През последните 10 години, ЕЙ И ЕС се превърна в глобален лидер в съхранението на енергия на базата на батерии в областта на комуналните услуги. Днес платформата на ЕЙ И ЕС Advancion присъства в седем страни, с въведени в екслпоатация повече от 200 MW системи за съхранение на енергия, включително най-голямата по рода си монтирана система в света“ заяви Андрес Глуски, Президент и Главен Изпълнителен Директор на ЕЙ И ЕС. “Партньорството ни със Siemens и сформирането на Fluence ще предложи както на големите, така и на по-малките потребители пълната гама от доказани нови решения за съхранение на енергия в повече от 160 страни. Това ще ускори интегрирането на възобновяемите източници на енергия в утрешната енергийна мрежа“, допълни той.

Секторът за съхранение на енергия, свързан с мрежата, се очаква да се разрастне от общо три гигавата инсталирани мощности в края на 2016 г. до 28 гигавата през 2022 г. според IHS Markit, което е равно на енергията, използвана от 18,6 милиона домакинства. Чрез включването на съхранението на енергия в електрическата мрежа, комуналните услуги и общностите по света ще оптимизират инвестиции си в инфраструктурата, ще се увеличи гъвкавостта и устойчивостта на мрежата и ще се ускори конкурентноспособното интегриране на възобновяемото производство на електричество.

Технологичните платформи на ЕЙ И ЕС – Advancion и на Siemens – Siestorage, поддържат множество решения за съхранение на енергия. Двете приложения предлагат водещ индустрален набор от алтернативи за потребителите. Siemens внася опита си с приложения за микромрежа и управление на остров, възобновяема хибридна технология, възможност за „black-start“ и ограничаване на пиков потребител, като изгражда своето лично познание за енергийните нужди на клиентите като водещ глобален производител на оборудване (ОЕМ). ЕЙ И ЕС внася значимата си експертиза в решенията за съхранение на енергия на базата на батерии в областта на комуналния сектор – за гъвкава пикова мощност, спомагателни услуги като регулиране на честотата, надеждност в преноса и разпределението, и приложения за интегриране на възобновяеми източници на енергия, датиращи от едно десетилетие назад и преставляващи няколко от най-големите инсталации за съхранение на енергия в света.

За да научите повече за Fluence, посетете fluenceenergy.com.

Гледайте оповестяването на запис на bit.ly/FluenceAnnouncement.

Това прессъобщение може да намерите на www.siemens.com/press/PR2017070363EMEN.