Съхранение на енергия чрез батерии: решаваща технология за енергийния преход и идеално решение за AES

15.10.2019

Трима големи учени, Джон Б. Гудинаф, М. Стенли Уитингам и Акира Йошино, бяха отличени с Нобеловата награда за химия тази година. В коя област бяха техните научни открития? Литиево-йонните батерии!

При връчването на наградата на тримата учени, Нобеловият комитет заяви: „Литиево-йонните батерии революционизираха живота ни и се използват навсякъде – от мобилни телефони до лаптопи и електрически превозни средства. С работата си тазгодишните лауреати по химия поставиха основата на безжично и свободно от изкопаеми горива общество.”

Литиево-йонните батерии са ключов компонент при съхранението на батерии в мрежата. За корпорацията AES съхранението на енергия чрез батерии е един от ключовите фактори за постигане на по-чисто енергийно бъдеще. Тъй като енергийните дружества са изправени пред предизвикателства за интегриране на непостоянните енергийни източници, съществува остра нужда от стабилизиране на мрежата и поддържане на надеждността.

Съхранението чрез батерии е идеалното решение за нашето портфолио, тъй като ни дава възможност да предложим на нашите клиенти начин да включат по-висок дял на енергия от възобновяеми източници, като същевременно намаляват разходите и гарантират надеждни и гъвкави електроенергийни доставки.

Според последния доклад на Wood Mackenzie Power & Renewables*, се предвижда внедряването на системи за съхранение на енергия да нарасне 13 пъти през следващите шест години до 158 гигаватчасовчасов пазар до 2024 г. Европейският комисар смята, че самият европейски пазар за съхранение на eнергия чрез батерии може да нарасне до 250 милиарда евро до 2025 г.

Корпорацията AES е вече лидер в областта на съхранението на енергия. Започнахме да инсталираме и оперираме паркове за съхранение на енергия още от 2007 г. Системите за съхранение на енергия на AES представляват един от най-големите световни сторидж паркове, с над 450 мегавата в експлоатация, в процес на изграждане или в напреднала фаза на разработка в шест държави.

През 2018 г. си партнирахме със Siemens, за да създадем Fluence, нова глобална компания за технологии и услуги за съхранение на енергия. Понастоящем Fluence е разработила или е получила проекти за съхранение на енергия в размер на около един гигават в 18 държави. Тази година Fluence поставиха началото на 400-мегаватчасова система за съхранение на енергия в Лонг Бийч, Южна Калифорния, която ще помогне на щата да изпълни амбициозната си цел от 100% чиста енергия до 2045 година.

Корпорацията AES бе удостоена с наградата Едисън за 2019 г. на Edison Electric Institute (EEI), която е най-престижното отличие на енергийната индустрия. Призът бе връчен за нашия проект за производство и съхранение на слънчева енергия Lāwa’i на хавайския остров Кауаи. Проектът се състои от 28-мегаватови соларни фотоволтаични (PV) системи, както и 100-мегаватова система за съхраняване на енергия с продължителност 5 часа. Енергията, генерирана от слънчеви панели, се съхранява през нощта и се предоставя на следващия ден. Системата ще помогне на Хавай да постигне целта си от 100% възобновяема енергия до 2045 г.

През февруари 2019 г. AES беше избрана от Arizona Public Service (APS) да достави 100-мегаватова 4-часова система за съхранение на енергия чрез батерии, докато в Индия, корпорацията AES, Tata Power и корпорацията Mitsubishi представиха първата в страната система за съхранение на енергия чрез батерия в Рохини, Делхи. Системата 10 MW/10MWh, свързана с енергийната мрежа, ще проправи пътя за по-широкото прилагане на технологията за съхранение на енергия в цяла Индия. Fluence предостави своята модерна технология Advancion за проекта.

Тези проекти показват значението, което AES придава на съхранението на енергия чрез батерии като решаваща технология за енергийния преход. Тъй като ние и нашите клиенти се стремим да намалим въглеродния интензитет, съхранението на енергия ще се превърне в идеалното решение за подобряване на стабилността на мрежата и за подобряване на капацитета на пренос, защото към мрежата ще се добавят повече нулеви пределни разходи за слънчева и вятърна енергия.

*https://www.woodmac.com/reports/power-markets-global-energy-storage-outlook-2019-295618