За изданието на блога ни този месец разговаряме с Даниела Славова, Мениджър складови запаси и планиране в AES’ Eurasia Service Centre в София. Даниела ни разказва какво означава да работиш за ЕЙ И ЕС и как се е развила през този период

08.01.2020

Кариерата ми в ЕЙ И ЕС България започна преди 14 години като служител, оказващ административна подкрепа на строителния екип на въглищната централа в гр. Гълъбово – най-модерната централа в региона на Балканите.

Спомням си първия ден, когато влязох в офиса. Бяхме само четирима колеги и церемонията по първа копка беше само план в бъдещето. Освен работата по офис мениджмънта, за мен беше ценен опит да ръководя проект за избор и прилагане на система за управление на документация, както и да организирам закупуването на резервни части и да ръководя бюджета на проекта за поетапно постигане на мощностите за търговска експлоатация.

Преди осем години преминах към складово управление, за да запълня някои празнини. Първоначално отговарях за сортирането и подреждането на резервни части по категории, изтриване на дублиращи се документи за материали и подобряване на ежедневните складови процеси.

През 2013 г. имах възможността да участвам в международен проект за прехвърляне на данни за инвентаризация, което обогати и затвърди знанията ми за управление на промени. През следващата година открих възможностите за инвентарна оптимизация, което се превърна в моя страст.

След специализирано обучение по подобрение на процеси и с подкрепата на ръководството на местно ниво, стартирах проект за инвентарна оптимизация в ЕЙ И ЕС Гълъбово. Проектът беше успешен, признат на ниво Strategic Business Unit и селектиран да участва в конгреса на ЕЙ И ЕС за иновации през 2015 г.

Впоследствие, отговорностите ми, свързани със складовите запаси и планирането, бяха разширени към компаниите на ЕЙ И ЕС в Йордания и Северна Ирландия, което беше невероятен опит с работа в мултикултурна среда. През последните три години компанията ни в Йордания постигна най-добрата култура за планиране на търсенето и най-добрите резултати, свързани със складови запаси, в Европа като резултат от общите ни усилия. Това ме кара да вярвам, че работата ми в ЕЙ И ЕС е била по-скоро пътуване, свързано с непрестанно развитие, отколкото дестинация.

Защо сте в ЕЙ И ЕС?

Защото ЕЙ И ЕС е компания, основаваща се на ценности и ние живеем с тези ценности всеки ден във всичко, което правим. Компанията винаги е имала високи очаквания към постигане на резултатите, придържайки се към безопасността, почтеността, гъвкавостта, съвършенството и забавлението в ежедневната си работа. Политиката на компанията за Корпоративна социална отговорност ме прави горда, че съм част от екипа, тъй като виждам как действията на ЕЙ И ЕС, свързани със социалната отговорност, постигат трайни промени за общностите, където работим.

Какво е да работиш за ЕЙ И ЕС?

 ЕЙ И ЕС насърчава приемането и разбирането на различията, основаващи се на култура, пол, раса, опит и др. и създава за мен и колегите ми усещане за принадлежност и че сме оценени на работното място. ЕЙ И ЕС е мултикултурна и мултинационална компания, в която всеки може да се възползва от различните подходи, модели и манталитети, надграждайки добрите практики.

Каква е разликата между ЕЙ И ЕС и другите компании в България?

Когато първоначално започнах да работя за ЕЙ И ЕС, за мен това беше работа като всяка друга. Това, което ме задържа толкова дълго време, бяха ценностите, залегнали в корпоративната култура и възможностите за развитие. Съвършенството и гъвкавостта винаги са били част от моя подход. Ще излъжа, ако кажа, че не е имало ситуации, които са ме изваждали от зоната ми на комфорт, когато срещах известна съпротива по време на усилията за оптимизация на складовите запаси. Именно тези предизвикателства ме накараха да открия потенциала си. Разбира се, отчитам и политиката за управление на таланти на компанията, която създава среда за развитие и глобална кариера.

Какво ви вдъхновява във вашата работа?

Ценностите на ЕЙ И ЕС са голямо вдъхновение. Новите предизвикателства ме карат да вървя напред.

Смятате ли, че ЕЙ И ЕС ви помага да се развивате професионално?

Мисля, че станах по-толерантен и по-търпелив Мениджър складови запаси и планиране, който умее да оползотворява различията на хора и да прави компромиси. Не става въпрос какво мога да постигна сама, а какво ние като екип с различни умения и опит можем да направим. Дългосрочната лидерска програма на компанията е много добра основа за надграждане на практическия опит.

Връщайки се към тези 14 години в ЕЙ И ЕС, смятате ли, че решението ви да се присъедините към компанията, е било правилно?

ЕЙ И ЕС ми даде възможност за професионално и лично развитие. Имах възможност да присъствам на много обучения, а признанието от страна на компанията на моите усилия ме насърчи да усъвършенствам професионалната си квалификация, получавайки сертификат по управление на производство и складови запаси от ASCM (Association for Supply Chain Management), базирана в САЩ. В личен план – преместих се на ново място и смених дома си и социалното си обкръжение. Всичко това ме кара да се чувствам привилегирована да бъда част от екипа на ЕЙ И ЕС.