50 млн. лева на година икономии за НЕК в резултат от намаляването на цената за разполагаемост с 14% на ТЕЦ „Марица Изток 1“

07.12.2016

Olivier_Marquette50 милиона лева икономии на година ще реализира Националната електрическа компания в следствие на намаляването на цената за разполагаемост на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ („Марица Изток 1“) с 14%, което влезе в сила през май, заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България по време на годишната конференция на компанията днес. Намалението на цената влезе в сила с след като НЕК изплати всичките си просрочени задължения към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, които възлизаха на 309 млн. евро.

Ivan_TsankovОт месец май НЕК се разплаща навреме и няма просрочени задължения, обясни Иван Цанков, главен търговски директор на ЕЙ И ЕС България. Той припомни, че веднага след получаването на просрочените плащания от НЕК ЕЙ И ЕС е погасила и своите задължения към мини „Марица Изток“ в размер на 51 милиона евро. В момента ние нямаме просрочени плащания към мините, заяви Оливие Маркет.

Todor_BelezhkovДо октомври 2016 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е произвела 2,3 TWh електроенергия, за които са консумирани 3,8 млн. тона въглища, обобщи Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ на ЕЙ И ЕС България. През 2016 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ получи Международна награда за особени заслуги на Британския съвет за безопасност и награда RoSPA категория „Злато” за  безопасност и здраве при работа от Британското Кралско Дружество  за предотвратяване на трудови инциденти. Централата е сертифицирана и по интегрираната система за управление по здраве, безопасност при работа (OHSAS 18001), околна среда (ISO 14001) и активи (ISO 55001).

През октомври 2016 г. в присъствието на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова беше официално открит Младежкият център в Гълъбово – най-голямата инвестиция на ЕЙ И ЕС България по линия на корпоративната социална отговорност на компанията. С безвъзмездното финансиране от ЕЙ И ЕС България в размер на 4,4 млн. лв. бяха изцяло реновирани сграда и прилежащия парк, предоставяйки на жителите на Гълъбово спортна зала, фитнес, детски площадки и сцена. Общата инвестиция на компанията в корпоративна социална отговорност в община Гълъбово до момента възлиза на над 13,6 млн. лева, обобщи Оливие Маркет.