Оливие Маркет е новият президент на AmCham България

22.01.2019

Оливие Маркет, президент на AES България и ръководител „Бизнес развитие“ на AES Eurasia, бе избран за президент на Американската търговска камара в България от Борда на директорите на Камарата на 21 януари 2019 г.

Г-н Маркет бе член на Борда в периода 2015 -2018, а на Общото събрание на Камарата през 2018 г. бе преизбран за втори мандат.

„Горд и щастлив съм, че имам честта да служа като президент на AmCham България. Поемам този пост в много динамичен и интересен период, когато виждаме всеки ден промените, които повечето икономически сектори предприемат, за да бъдат по-гъвкави, клиентски ориентирани и готови да въведат иновациите, които ще трансформират бизнеса. Отношенията между американския бизнес и България са нагледен пример за ползите, които уважавани международни компании могат да донесат на местната икономика. С подкрепата на моите колеги от Борда и на екипа на AmCham ще работя за още по-голямото развитие на българо-американските отношения.“

Оливие Маркет пое отговорностите на президент на бизнеса на AES в България през януари 2015 г. Преди да дойде в страната, той е заемал длъжността вицепрезидент „Бизнес развитие“ на AES Доминиканска република, мениджър „Бизнес развитие” на AES в САЩ, директор „Бизнес развитие” на AES Сингапур и вицепрезидент „Бизнес развитие“ на AES Бразилия.

Г-н Маркет завършва машинно инженерство в Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris – Париж, Франция. Получава магистърска степен „Машинно инженерство“ от „Ей енд Ем“ Тексас и „Бизнес Администрация“ (MBA) от Харвард.

Г-н Маркет говори френски, английски и испански езици и владее португалски и български на работно ниво.

Американската търговска камара в България (AmCham) обединява 350 американски, български и мултинационални компании в страната. През 24-те години от своето основаване Камарата се превръща във водеща бизнес асоциация, като инициира събития по важни теми в областта на икономиката, глобалните и националните политики и социалната сфера.